Ergotherapeut Willem van den Brink van De Twentse Zorgcentra

‘Ik ben laaiend enthousiast over de matrassen van Air Support Europe’

Doorligwonden stabiliseren en genezen zelfs. Cliënten van De Twentse Zorgcentra met deze aandoening liggen comfortabeler en slapen veel beter. Dat verbetert hun kwaliteit van leven. Bovendien vermindert de werkdruk op zorg en verpleging. Het zijn de zichtbare resultaten van het gebruik van de anti-decubitusmatrassen van Air Support Europe door cliënten van De Twentse Zorgcentra.

Pilot ad-matras

De Twentse Zorgcentra was een van de deelnemers aan de pilot voor ontwikkeling van ad-matras Air Support voor de Europese markt. “Ik ben laaiend enthousiast over het gebruik van deze matrassen. In mijn regio Almelo zet ik dit ad-matras inmiddels veelvuldig in”, zegt ergotherapeut Willem van den Brink. “Een van mijn cliënten heeft onlangs voor het eerst weer eens kunnen uitslapen. Dat is toch geweldig?”

Integrale aanpak decubitus

Decubitus of doorliggen is een groot probleem voor diverse cliënten met een verstandelijke beperking van De Twentse Zorgcentra. Daarom wordt decubitus binnen deze zorginstelling integraal en multidisciplinair aangepakt, een nauwe samenwerking tussen onder meer groepsleiding, praktijkverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist. De aanpak is zowel preventief als curatief.

Decubitusprotocol

“Aanpak van doorliggen is een doorlopend multidisciplinair proces van kennisverbetering. Hiertoe onderhouden wij contacten met vele organisaties die zich hiermee bezighouden, onder meer voor kennisuitwisseling”, licht Van den Brink toe. “Onze aanpak hebben wij vastgelegd in de werkinstructie decubitus.”

Anti-decubitusmatrassen

Binnen deze integrale aanpak is gebruik van anti-decubitusmatrassen een van de instrumenten die al tientallen jaren wordt toegepast. “Dit waren oorspronkelijk  matrassen met speciaal schuim”, vertelt Van den Brink. “Deze matrassen voldeden redelijk op de korte termijn, maar niet op de lange termijn.”

Problemen met ad-matrassen

Decubitus kan in heel korte tijd optreden of extreem verergeren. Een aantal drukverlagende matrassen met schuim zakt relatief snel door en moet daarom veelvuldig gecontroleerd, onderhouden of vervangen worden. Dat is een kostbare zaak. Bovendien is de levensduur van dergelijke  matrassen kort. Bij decubitus aan de hakken, ellebogen of schouders bestond er qua matras geen goede oplossing, matrassen waren veel meer gericht op decubitus bij de stuit. Er bestonden wel luchtmatrassen, maar daarbij was slapen voor een aantal van onze cliënten moeilijk vanwege het gebrom van de luchtpomp. “Daarom zijn wij altijd blijven zoeken naar alternatieven”, zegt Van den Brink.

Persoonlijke benadering

Air Support is een revolutionair concept, ontwikkeld door het Japanse Hivix. Dit matras werd in Japan heel snel mateloos populair, Hivix was in mum van tijd Japans marktleider. Aad Torenvlied van Air Support Europe was betrokken bij doorontwikkeling van het matras voor de Europese markt. Hij benaderde Van den Brink, die hij al kende vanuit zijn zakelijke netwerk: “Torenvlied overtuigde ons met zijn persoonlijk enthousiasme. Wij weten uit ervaring dat hij met veel bezieling altijd denkt in het belang van de cliënt. Daarom nodigden wij hem uit om een presentatie te komen geven voor ons team.”

Presentatie van revolutionair luchtmatras

“Met deze presentatie wist Aad wist ons te overtuigen om mee te doen aan een pilot van dit revolutionaire matras tegen doorligwonden. Deze  presentatie maakte op ons een sterke indruk. De Japanse ontwikkelaar had heel goed om zich heen gekeken en alle sterke punten van andere matrassen overgenomen. Voor de knelpunten van andere matrassen heeft Hivix met oog voor praktische problemen bij cliënten en zorgmedewerkers zelf innovatieve oplossingen ontwikkeld.”

Kwaliteiten van Air Support anti-doorligmatras

“Het geheel is meer dan de som der delen”, zegt Van den Brink. “Bij dit innovatieve ad-matras is over elk detail nagedacht. Zo zijn de lamellen uitstekend ingedeeld, waardoor de drukverdeling en ligkwaliteit optimaal zijn. Dankzij het unieke luchtwisselsysteem ligt de cliënt op een stabiele basis, waarbij alleen in probleemgebieden een subtiele wisseling van druk plaatsvindt. Ook is in de cyclus een periode van ventilatie mogelijk. De luchtpomp maakt nauwelijks geluid en bij problemen blijft er altijd lucht in dit matras. Zelfs als de stroom uitvalt blijft dit matras nog 72 uur op spanning.”

Service van groot belang

“Wij willen ons bezighouden met zorg voor cliënten, niet met hulpmiddelen. Daarom vinden wij service en begeleiding vanuit de leverancier van zeer groot belang. Wij doen graag zaken met kleinschalige organisaties met korte lijnen, die en flexibel zijn en snel schakelen bij acute problemen. Tijdens de pilot was de communicatie met de ontwikkelaar en producent uitstekend. Onze signalen werden uitstekend opgepakt en verwerkt in het concept van dit matras voor de Westerse markt.”